Buldan Bezi ve özellikleri
Sağlıklı dokusu ve dayanıklılığı ile Buldan Bezi, yüzyıllardır Anadolu’da kullanılmaktadır.%100 pamuk olmasından dolayı terletmeyen, alerjik özelliği olmayan sağlıklı bir üründür. Tril tril bir üründür,yazın ekstra rahatlık sağlar,sanki klimalı gibidir,konforludur,kalitelidir,kısacası rahat bir giyim için ideal bir üründür.Giydiğiniz penyelerdeki vücuda yapışma ve sonucunda rahatsızlanma gibi riskler yoktur.Çatalhöyük’te yapılan arkeolojik kazılarda bulunan bez parçaları, Buldan Bezi’nin tarihi serüveninin Millattan Önce 6 binli yıllara kadar gittiğini göstermektedir.Orta Çağın büyük gezgini İbni Batuta 14. yüzyılda Buldan Bezi’nden yazılarında bahseder:
“Orada pamuktan altın işlemeli kumaş imal olunur ki, başka örneği yoktur. Kaliteli pamuğun kuvvetli eğrilmiş olması nedeniyle dokuma uzun ömürlüdür. Bu kumaş bel denin ismiyle anılır.” İbni Batuta’nın “bel denin” dediği kumaş, Buldan Bezi’nden başkası değildir.Osmanlılar döneminde de Buldan’dan kumaş temin edilir. Birçok tarihi şahsiyetin Buldan Bezi ile dokunmuş eşyaları vardır. Ertuğrul Gazi’nin içliği, Barbaros’un şalı, Padişah Genç Osman’ın gömleği Buldan’da dokunmuştur.Buldan bezlerinde desenler, doğadan alınmıştır, geometrik ve canlıdır. Kırmızı, sarı ve beyaz renkleri dokumalara hakimdir.
1779 yılından sonra Buldan’da dokumacılık büyük bir ivme kazanmıştır. Bunda, Buldan’ın bucak olması ve dokumacılık tekniklerinin geliştirilmesi etkili olmuştur. Bu dönemde Buldan’da başörtüsü, peştamal, çarşaf ve Buldan bezi üretilmiştir.
1950′li yıllardan sonra motorlu tezgahlar kullanılmaya başlanmıştır.
Günümüzde teknolojinin son gelişmeleriyle dokunan Buldan bezleri, örtü, kumaş olmanın yanında sağlıklı dokusu ve dayanıklılığı sayesinde gömlek, bluz, etek gibi her türlü kıyafet de kullanılmaktadır.
Denizli Buldan’da hemen hemen her evde ve atölyede Buldan bezi dokunmaya devam etmektedir.
Buldan bezinin özellikleri
- Buldan bezi pamuklu kumaştan dokunduğu için vücut terini tamamen emer. Anti-alerjiktir. Kışın sıcak, yazın serin tutar.
- Buldan bezi, dokuma tekniği ve kullanılan boyalar nedeniyle sağlıklı ve dayanıklıdır.
- Orijinal Buldan bezi kıvırcık iplikle dokunduğu için kumaşa “bürümcük” adı da verilir.
.jpeg)
Nasıl dokunur?
Buldan bezi dokunmadan önce pamuk “hamını alma” denilen bir işlemden geçirilir. Sonrasında boyama işlemi yapılır. Buldan bezinin kalitesinde boyama işlemi çok önem taşır. Boyamada, ceviz yaprağı, meyan kökü, mazı, defne, palamut, soğan kabuğu, kestane ve çehriden yapılan doğal boyalar kullanılır.
İplikler boyandıktan sonra kurutulur. Bobinlere sarılır. Son aşamada el veya makina tezgâhlarında dokunur.